Bronvermelding:
Noord-Hollands Dagblad / Schager Courant
Artikel van Lars van der Bel
14-12-24, 14:35
Kritiek op plan om ruim dertig windmolens voor sloop te behoeden. ‘Tijd dat polder wordt opgeruimd’
KREILEROORD – Het voorstel van Windcollectief Wieringermeer om 32 solitaire windmolens voor sloop te behoeden, kan op stevige kritiek rekenen in de polder. Afspraak is afspraak, herinneren tegenstanders en betrokkenen aan de overeenkomst die een kleine tien jaar geleden werd getekend.
Het Windcollectief probeerde deze week met een publiek debat het tij te keren voordat de gemeenteraad de kwestie op 19 december afhamert. Om het voorstel nog eens toe te lichten: de 32 aandeelhouders van het Windcollectief hebben de gemeente Hollands Kroon gevraagd om de sloop van hun windturbines op te schorten. Die zouden volgens de afspraak in 2026 tegen de vlakte moeten, maar het collectief vindt dat ze nog een nuttige rol kunnen hebben bij duurzaamheidsambities.
Gerard Miedema herinnert zich als betrokkene de inmiddels omstreden afspraak en herhaalt graag wat destijds de aanleiding was om de deal te maken. De voormalige gemeente Wieringermeer zat in haar maag zat met de turbines die op diverse plekken uit de grond schoten, er werd besloten om niet langer vergunningen af te geven voor de solitaire windmolens. Het daarop volgende verzoek van de 32 verenigde windmoleneigenaren om hun kleinere turbines te vervangen door grotere exemplaren gold zodoende als kans: de verzameling turbines in alle soorten en maten kon worden omgezet in een uniform windpark. Iets dat weer aan kon sluiten op het grote windpark dat het Rijk en Nuon van plan waren te bouwen.
Hart van de polder
Een klankbordgroep werd samengesteld om het proces te monitoren, met daarin onder andere vertegenwoordigers namens het Windcollectief, de provincie, de gemeente en de inwoners van de polder. Miedema: „Ik had de taak om namens de laatste groep te praten. Vandaar dat ik het nog weet.”
De Kreileroorder zag hoe de molens werden ingetekend naar de lijnen van de polder, rekening houdend met de dorpskernen. „Zo staan ze evenredig aan de dijken en is ervoor gekozen om het hart van de polder tussen Slootdorp, Middenmeer en Wieringerwerf open te houden. En daarom was ook het plan dat die kleinere molens op termijn het veld moesten ruimen.”
Een periode van vijf jaar werd afgesproken dat de 32 kleinere molens ‘parallel’ aan de grotere mochten draaien. „Dat is afgesproken omdat de meeste molens nog een aantal draaiuren in zich hadden en het zonde zou zijn om ze toen al af te breken. Het gekke is dat dat toch gebeurde. Niet iedereen, maar een behoorlijk aantal uit dat collectief liet toen met subsidie een nieuwe molen op het erf plaatsen en verkocht de oude. Daarom zeggen ze nu dat de meeste molens nog jaren mee kunnen.”
Dertig miljoen
De handreiking van het collectief richting de gemeenschap (ter waarde van circa tien tot twaalf miljoen euro middels een energieprijsplafond), duidt Miedema als ‘een sigaar uit eigen doos’. Omdat de windmoleneigenaren al flink verdiend hebben door de extra draaitijd die hen de aflopen vijf jaar is gegund. „En omdat ze hun 32 grote turbines naderhand hebben verkocht voor meer dan dertig miljoen euro. Het is nu gewoon tijd dat de polder wordt opgeruimd, zoals we toen hebben afgesproken met elkaar.”
Overigens kan Miedema zich prima vinden in het voornemen van Hollands Kroon om mini-windmolens toe te staan voor ondernemers in het buitengebied. „Die zijn niet hoger dan vijftien meter en torenen niet boven de windsingels en bebouwing uit. Ik heb ook helemaal niets tegen windmolens of duurzame energie. Wel heb ik iets tegen verrommeling van dit landschap en grote windmolens en zonneparken die zomaar op landbouwgrond mogen worden gebouwd.”
Stichting Red de Wieringermeer vindt dat er ‘destijds afspraken zijn gemaakt, waar iedereen het mee eens was’. „Als de afspraken nu moeten worden veranderd, wordt het ontvangen bedrag dan ook teruggestort? De 32 eigenaren hebben daarnaast ook vijf jaar langer kunnen profiteren van de opgewekte elektriciteit. Is dat niet genoeg?”
De pleitbezorgers van het ‘open polderlandschap’ verwijzen verder naar de positie van de gemeente. Alles wijst erop dat zowel het bestuur als de raadsleden van Hollands Kroon het Windcollectief aan de afspraak gaan houden. Maar besluit men onverhoopt toch anders, dan ‘zou het vertrouwen van de burger er niet op vooruit gaan’.
Reactie
Windcollectief Wieringermeer stelt in een reactie: „Veel van de genoemde punten zijn bekend en werden ook bij het raadscafé afgelopen donderdagavond ingebracht. De interpretatie is op veel punten net anders dan die van het Windcollectief. Tijdens het raadscafé bleek ook dat ons voorstel niet slecht is, maar dat het nog niet de belofte invult waarmee de gemeenschap kan instemmen. Wij denken dat het voorstel aangepast zou kunnen worden, zodat het wel aan de verwachting voldoet en het rechtvaardigt om gemaakte afspraken uit het verleden aan te passen. Daarom vragen we het voorgenomen besluit om ons voorstel af te wijzen, uit te stellen tot 1 juni 2025. Los van wat je dan in juni besluit zou het ook goed zijn om eventuele spannen en frustratie uit het verleden een plek te geven en te verminderen. Ook dat kent, denken wij, een maatschappelijk belang.”