Bronvermelding:
Noord-Hollands Dagblad / Schager Courant
Artikel van Martijn Gijsbertsen
29-09-17, 06:30 / update: 29-09-17, 11:15
Toekomstig Windpark Wieringermeer komt bijna volledig in handen van Nuon
WIERINGERWERF – Het toekomstige Windpark Wieringermeer, met honderd turbines straks het grootste Nederlandse windmolenpark op land, komt bijna volledig in handen van Nuon. Het energiebedrijf laat vanaf 2018 voor tweehonderd miljoen euro al vijftig windmolens in de Kop van Noord-Holland bouwen voor het opwekken van groene stroom.
Miljoenendeal
Nuon neemt nu ook 32 bouwlocaties over van Windcollectief Wieringermeer BV, een groep agrariërs met turbines. Nuon krijgt door de miljoenendeal 82 van de in totaal honderd windmolens in handen. Nee, ze hoefden niet heel lang na te denken. Toen Nuon op de deur klopte om Windcollectief Wieringermeer BV over te nemen, inclusief locaties voor de bouw van 32 nieuwe windmolens, waren de eigenaars er zo uit.
De deal legt de ruim dertig particuliere turbine-eigenaren in het gebied, merendeels agrariërs, geen windeieren. ,,We worden er financieel beslist wijzer van’’, beaamt Jaap van der Beek.
Verbond
Hij is voorzitter en mede-oprichter van het collectief, een verbond van mensen uit de Wieringermeerpolder met een windmolen op hun erf. ,,We zijn een jaar of twaalf geleden gestart als groep, daarna een vereniging geworden en hebben weer even later een BV opgericht’’, vertelt Van der Beek.
,,Allemaal met als doel onze turbines, die los van elkaar in het landschap staan, op een andere plek in lijnopstellingen in het windpark te kunnen opschalen. Met modernere en grotere windmolens is meer energie, dus opbrengst, te behalen.’’
Het collectief trok lange tijd met Nuon en het Pettemer kennisinstituut ECN op, de andere initiatiefnemers voor Windpark Wieringermeer.
Aandelentransactie
Door de plotselinge aandelentransactie, ’dat is eigenlijk wat het is’, plukken de particuliere windmoleneigenaren eerder dan gepland de vruchten van hun investeringen.
,,Waar we normaal gesproken gespreid over tussen de vijftien tot 25 jaar geld zouden gaan verdienen met het opwekken van groene stroom, doen we dat nu in één klap’’, licht spreekbuis Van der Beek toe.
,,Door lage stroomprijzen en kans op weinig wind brengt ondernemen in windenergie onzekerheid en ondernemersrisico’s met zich mee.’’
Zekerheid
,,Door verkoop kiezen we nu voor zekerheid: we halen met deze deal onze inkomsten een behoorlijk stuk naar voren.’’ Nu de akte bij de notaris is gepasseerd, kan het schip met geld binnen varen. Nuon gaat al vijftig nieuwe windmolens in het toekomstige Windpark Wieringermeer bouwen en mag er nu 82 neerzetten.
ECN-testpark
Zeventien van de in totaal honderd turbines staan in het ECN-testpark in de Wieringermeer, een windmolen is bedoeld om particulieren en bedrijven uit de omgeving in groene energiewinning te laten investeren. Het complete windpark wekt straks, de voltooiing is in 2019 voorzien, per jaar stroom voor 370.00 huishoudens op.
Gesloopt
De 32 losse windmolens van het collectief kunnen nog enkele jaren blijven draaien. zij moeten binnen vijf jaar nadat de nieuwe turbines zijn gebouwd, worden gesloopt. De voorbereidingen voor de bouw van het windpark zijn inmiddels gestart. Verouderde turbines van Nuon zijn reeds verkocht en worden ontmanteld voor een tweede leven in het buitenland. Dit jaar zullen de eerste grondwerkzaamheden worden aangevangen, in 2018 start de aanleg.