Reconstructie

Het proces rondom de besluitvorming en de tot standkoming van het Windpark Wieringermeer kent vele etappes. In het Noord-Hollands Dagblad van 29 september 2020 werd een mooi overzicht gegeven. Deze stappen hebben wij hieronder weergegeven en waar nodig aangevuld.

Reconstructie Windpark Wieringermeer

Februari 2026: Solitaire windmolens worden gesaneerd
Met de komst van Windpark Wieringermeer zijn er afspraken gemaakt over de herstructurering van het gebied.

Partijen, te weten, Nuon Wind development B.V., Nuon Windpark Wieringermeer B.V., Windcollectief Wieringermeer B.V., ECN Wind Energy Facilities B.V. en de gemeente Hollands Kroon, hebben hier privaatrechtelijk afspraken over gemaakt in de zogeheten Vervolgovereenkomst Windpark Wieringermeer.

In deze overeenkomst staat te lezen dat partijen overeenkomen om 34 solitaire windturbines te saneren, op het moment dat ze zijn opgenomen in de nieuwe lijnopstelling, na de inachtneming van de doordraaitermijn. Doordraaitermijn betekent de periode waarin een van de 34 turbines gelijktijdig met een nieuwe windturbine (van Windpark Wieringermeer) in gebruik is voor een periode van maximaal 5 jaar na in bedrijf gaan van Windpark Wieringermeer. Van de 34 leden van Windcollectief Wieringermeer zijn er twee leden die hun windturbine niet in de nieuwe lijnen hebben ondergebracht. Deze twee molens (Alkmaarseweg 6 en Nieuw Almersdorperweg 11) worden daarom niet gesaneerd.

In november van 2019 zijn de eigenaren van deze turbines, welke gesaneerd worden, schriftelijk door de gemeente geïnformeerd over de einddatum van de doordraaitermijn. Deze is vastgesteld op 1 februari 2026.

Naast privaatrechtelijk zijn de afspraken over het saneren van de solitaire windturbines ook publiekrechtelijk vastgelegd in de planregels van het Rijks Inpassingsplan (RIP) Windpark Wieringermeer. Op grond van RIP Windpark Wieringermeer zijn de omgevingsvergunningen voor de windturbines van het huidige Windpark Wieringermeer verleend op voorwaarde dat binnen een termijn van 5 jaar na het afronden van de bouwperiode de solitaire windturbines zijn verwijderd.

Maart 2025: Update memo obstakelverlichting
Recent heeft Vattenfall aangegeven de implementatie van de automatisch inschakelbare obstakel verlichting vertraagd is. De toelichting vanuit Vattenfall hierop is als volgt: ‘het uitschakelen van de verlichting is niet moeilijk. Het is het automatisch inschakelen van de verlichting wat de uitdaging vormt. Er dient dus een systeem te komen dat naderend vliegverkeer detecteert. Dat signaal moet vervolgens gekoppeld worden aan het besturingssysteem van de turbines en de verlichting. Tenslotte moet ingeregeld worden dat de lampen infrarood licht uitzenden als het zichtbare licht gedoofd is. Voor ieder deel van dit project is een ander partij benodigd, dus aparte contracten en aparte planningen. De beschikbaarheid van de juiste specialisten is daarbij een uitdaging’. Vattenfall geeft aan dat zoals de planning er nu uit ziet, het systeem geïmplementeerd en werkend is in de zomer van 2025.

December 2024: Nieuw memo over obstakelverlichting
Naar aanleiding van de door Onafhankelijk Hollands Kroon gestelde vragen geeft het college wederom een update over het doven van de obstakelverlichting op de windmolens. In dit memo wordt inzicht gegeven in de planning voor het doven van de lichten.

December 2024: Raad Hollands Kroon verwerpt unaniem voorstel Windcollectief Wieringermeer
De Windunie stelt namens Windcollectief Wieringermeer (WCW) voor om de 32 solitaire windmolens die in het voorjaar van 2026 afgebroken moeten zijn, te laten staan en om hiermee op een maatschappelijk aantrekkelijke wijze energie te kunnen leveren aan inwoners.


C.5 Raadsbesluit Voorstel Windunie namens Windcollectief Wieringermeer
Bijlage 1 Presentatie Windunie namens WCW van 27 juni 2024
Bijlage 2 Onderzoeksrapport Haalbaarheid en aanvaardbaarheid van Energiehubs in Fryslân
Bijlage 3 Voorstel 2 Windunie namens WCW van 24 juli 2024
Bijlage 4 Onafhankelijk adviesrapport Bosch en van Rijn – anoniem

September 2023: Memo over obstakelverlichting
Op 12 september jl. heeft de Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten Kamervragen beantwoord over obstakelverlichting. Hierin valt te lezen dat er in de herfst van 2023 een specifieke uitkering (SPUK) voor naderingsdetectie wordt opengesteld. De naderingsdetectie dient als vervanging van de obstakelverlichting en heeft als resultaat dat de rode verlichting alleen brandt als er naderend vliegverkeer is.

Februari 2023:
Lokale politieke partij Onafhankelijk Hollands Kroon stelde politieke vragen aan het college over het doven van de obstakelverlichting op de windmolens.

Foto: NH Nieuws / Matthijs Gemmink

September 2020: Einde van de Poldermolen
Officiële opening van Windpark Wieringermeer. 81 molens van Vattenfall (voorheen Nuon) zijn afgebouwd, over nummer 82 wordt nog gesteggeld met een landeigenaar, de andere zeventien bevinden zich op het testpark van ECN Wind Energy Facilities. En de Poldermolen? Als het aan de gemeente Hollands Kroon ligt, komt die er niet. Het is niet gelukt op tijd voldoende aandeelhouders te vinden, beargumenteert het college. De coöperatie van de Poldermolen geeft nog niet op.

Bekijk hier het item over de opening van het Windpark Wieringermeer gemaakt door Matthijs Gemmink van NH Nieuws.

Maart 2020: Aanleg stroomkabels
Boerenland overhoop voor de aanleg van nieuwe stroomkabels, zodat het park op het landelijk net kan worden aangesloten.

Foto: Vattenfall

Februari 2020: Eerste molen in Robbenoordbos omhoog getakeld
De eerste van de vier molens in het Robbenoordbos is gebouwd. Verslaggever Jurgen van den Bos van NH Nieuws maakte er een reportage van.
Juni 2019: Eerste molen klaar
Eerste molen van het park staat, compleet met wieken. Het hoogste puntje van de wiek bevindt zich op 180 meter.



Mei 2019: Opening nieuwe Zweefvliegveld
Door de realisatie van het Windpark Wieringermeer moest het oude zweefvliegveld aan de Ulkeweg plaatsmaken. De zweefvliegers kregen een nieuw onderkomen aan de Hippolytushoeverweg. De opening is verricht door de commissaris van de koning van Noord-Holland Arthur van Dijk en burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon.
Jurgen van den Bos van NH Nieuws maakte een reportage van deze feestelijke gebeurtenis.

December 2018: Eerste fundering
Eerste fundering voor turbine klaar.

September 2017: Overname Windcollectief Wieringermeer
Nuon neemt Windcollectief Wieringermeer over. Een miljoenendeal voor de 32 particuliere turbine-eigenaren (veelal agrariërs).

Vattenfall publiceerde op de eigen website een persbericht over de overname. Klik op onderstaande afbeelding om het artikel te lezen.
Mei 2017: Molens in het bos
Het Robbenoordbos in de Wieringermeer wordt het eerste bos in Nederland waar windmolens komen te staan. Nuon wil vier windmolens tussen de bomen langs de A7 plaatsen. Voor grondeigenaar Staatsbosbeheer een bron van inkomsten.

April 2017: Vertraging
Acht tot tien maanden vertraging voor bouwstart van de eerste turbines. Netbeheerder Liander kan de aansluiting op het elektriciteitsnet niet medio 2018, maar op zijn vroegst in maart 2019 voor elkaar krijgen.

Juli 2016: Verplaatsing Zweefvliegclub
Zweefvliegclub Den Helder moet wijken voor de aanleg van het windpark en gaat verhuizen naar Slootdorp. Nuon heeft daar bijna 37 hectare grond gekocht voor huisvesting van de zweefvliegclub. Het energiebedrijf betaalt ook de nieuwe accommodatie voor de zweefvliegclub.

RO Zweefvliegveld ZC Den Helder – 05-09-2014

Juni 2016: Planschade
Stichting Omwonenden Windpark Wieringermeer voert actie voor planschade. Tegenstanders van nieuwe turbines in de polder hopen krachten te bundelen om schadevergoeding te krijgen van de gemeente Hollands Kroon vanwege waardevermindering van woningen. Zij nemen geen genoegen met de zogeheten burenregeling.

Juni 2016: Compensatie
Afspraak dat 330 huishoudens die binnen een straal van 1250 meter van een windmolen in het toekomstige Windpark Wieringermeer wonen, samen jaarlijks maximaal 429.000 euro compensatie voor overlast krijgen. Daar bovenop stoppen de initiatiefnemers van de bijna honderd turbines ieder jaar een ton in het zogeheten Windfonds voor maatschappelijke initiatieven in de Wieringermeerpolder. Het akkoord is tot stand gekomen na flink onderhandelen, waarbij de uitkomst veertig procent hoger ligt dan het eerste bod

Mei 2016: Definitief
Raad van State verklaart bezwaren van omwonenden en belanghebbenden ongegrond, windpark krijgt definitief groen licht.

Maart 2016: Verkocht
Nuon start met de ontmanteling van de eerste van in totaal veertig molens. De molens zijn nog niet aan het eind van hun technische levensduur en kunnen nog zeker tien jaar schone energie opwekken. Daarom worden ze verkocht en gaan naar het buitenland.

September 2015: Miljoen
Dankzij de komst van datacenters van Microsoft naar Agriport A7 en Windplan Wieringermeer ontvangt gemeente Hollands Kroon 1,2 miljoen euro aan extra leges (vergunningskosten).

Mei 2015: Vergunningen
Exploitanten krijgen vergunningen voor de bouw van 99 turbines. Ook moet er een turbine komen, de Poldermolen, waarin huishoudens en bedrijven uit de regio een aandeel kunnen kopen. In ruil daarvoor krijgen zij korting op de energiebelasting.

Maart 2015: Bezwaren
184 bezwaren tegen het park ingediend.

December 2014: Belangengroep
Tegenstanders verenigen zich in Stichting Omwonenden Windturbines Wieringermeer, omdat ze zich niet vertegenwoordigd voelen door de omgevingsraad.

Juli 2014: Concept
Het conceptontwerp behelst 101 windmolens. Turbines die 2 tot 4 MegaWatt leveren en met een tiphoogte van minimaal 148,5 meter.

November 2013: Protest
Bewoners uit alle windstreken van de polder komen samen in verzet tegen de plannen voor het windpark.

2010:  Toch wel
Toch groen licht voor Windplan Wieringermeer: het idee is om de inmiddels 92 bestaande molens in de gemeente te vervangen voor grotere turbines, plus nog 15 extra. De oude molens zijn 80 meter hoog, de nieuwe zouden 120 meter moeten worden.

2003:  Geen grote windprojecten
Wieringermeer wil geen groot windpark, kopte het Noord-Hollands Dagblad. Er was toen al wel degelijk een windpark in de gemeente, maar dat bestond uit 32 molens, verdeeld over vier locaties. Ook waren er nog 24 molens in lijnopstelling, verspreid over verschillende plekken en een testpark van ECN.